Meer afrijders kiezen voor faalangstexamen

Steeds meer leerlingen voor een autorijbewijs kiezen voor een faalangstexamen in plaats van een regulier B-examen.

Het aantal afgenomen faalangstexamen neemt sinds 2011 jaarlijks toe, blijkt uit cijfers die NU.nl via Localfocus van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft ontvangen.

In de eerste helft van 2015 legden 11.967 leerlingen een dergelijk rijexamen af. Dat is 5,8 procent van alle examens. In 2011 was dat aandeel nog 2 procent.

Eisen

Een faalangstexamen duurt 25 minuten langer dan een regulier examen. Het wordt afgenomen door examinatoren die getraind zijn om de angst zoveel mogelijk weg te nemen. Ook is er de mogelijkheid voor een korte pauze tijdens het examen. De eisen om te slagen zijn wel exact hetzelfde, volgens het CBR.

Het CBR denkt dat de examenkandidaten die een faalangstexamen doen, in de meeste gevallen ook echt faalangst hebben. Een faalangstexamen is met 146 euro dan ook aanzienlijk duurder dan een regulier examen van 98,25 euro.

Slagingspercentage

Het slagingspercentage van een faalangstexamen is aanzienlijk hoger dan bij een regulier examen. In de eerste zes maanden van 2015 slaagde 49,7 procent van de reguliere afrijders tegenover 58,5 procent van de leerlingen bij een faalangstexamen.

In 2009 werd het faalangstexamen voor het eerst als proef ingevoerd in Eindhoven. Noord-Brabant was vorig jaar dan ook de provincie waar relatief de meeste faalangstexamens werden uitgevoerd, namelijk 9,4 procent. In Groningen was dat aandeel het laagst met 4 procent van alle examens.