Motorrijden

Motorrijbewijs (rijbewijs A1, A2, A)
U mag alleen op een motor rijden als u in het bezit bent van een motorrijbewijs, het rijbewijs A. Sinds 19 januari 2013 zijn er 3 soorten motorrijbewijs: A1, A2 en A. 

Drie categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A
Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) u nodig heeft, hangt af van het motorvermogen, uw leeftijd en ervaring:

- Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen mits je geslaagd bent voor je theorie.

- Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. U moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben. Met ingang van 31 december 2013 kunt u het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat u eerst rijbewijs A1 heeft gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar. Ben je 21 jaar kan je afrijden op een motor met volledig vermogen, en dus voor het A rijbewijs. Echter krijg je voor de eerste twee jaar een restrictie op je rijbewijs, die code 80 heet. Die code 80 zegt eigenlijk dat je een A2 rijbewijs hebt, maar dan in andere woorden. Deze code 80 komt na twee jaar te vervallen, je hoeft hiervoor niet opnieuw examen te doen.

- Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 24 jaar. Dan heb je met geen restricties te maken. Je krijgt meteen je volledige A motorrijbewijs en mag alle motoren rijden die je maar kan wensen. 

CODE 80 UITGELEGD

Je kunt dus op je 21 e je volledige motorrijbewijs halen, met code 80 erop. Je mag dan alle motoren met een max vermogen van 35kw. Na twee jaar vervalt de code (wel een nieuw pasje aanvragen) 

Wat als ik al een A2 rijbewijs heb?

Dan heb je pech. Want dan moet je gewoon twee jaar rijervaring opdoen op wachten tot je 24e. Dan zul je opnieuw praktijkexamen moeten doen om het volledige A rijbewijs te bemachtigen. In dit examen wordt je voertuigbeheersing en verkeersdeelneming in een keer getoetst.

SAMENVATTEND

Wil je zo snel en zo goedkoop mogelijk je motorrijbewijs halen? Wacht dan tot je 21 bent. Dan hoef je maar twee jaar op een moto met 35kw of driewieler te rijden, om vervolgens de meest brute super bike te mogen rijden.