Voor 70 euro gegarandeerd je theorie-examen halen?

Je weet dan wel niks van de verkeersregels, maar je hebt wel je theorie-examen. Binnen een dag en voor zo'n 70 euro. Hoe gaat dat nou precies? Een RTL Nieuws-redacteur deed het en beschrijft hoe het werkt.

De bekendste verkeersschool die de zogenoemde turbotheorielesmethode toepast, is altijdgeslaagd.nl. Een paar jaar geleden kwam deze school in het nieuws omdat ze miraculeus hoge slagingspercentages haalt bij het theorie-examen. Andere rijschoolhouders sprongen daarop in en kopieerden de lesmethode.

Inmiddels zijn er meer dan 20 verschillende scholen die leerlingen met een turbomethode klaarstomen voor het examen. De bedrijven achter de scholen zitten vooral in de omgeving Amsterdam en Den Haag.

Wat is het geheim van de smid?
De turbotheoriescholen richten zich met wervende reclameteksten op grote groepen leerlingen die hun theorie-examen in één keer willen halen. Ze geven daarbij aan dat hun methode gegarandeerd succes biedt en dat je in korte tijd de weg op kunt.

Via de websites van de rijscholen kun je je direct aanmelden voor een cursusdag in veel grote steden door heel Nederland. De kosten liggen tussen de 70 euro en 100 euro (exclusief de kosten voor het CBR-examen zelf).

In de hoek een Senseo-apparaat
De kandidaat meldt zich om 7:30 uur bij een leslocatie, vaak dicht in de buurt van een CBR-examenlocatie. De lokalen waar les wordt gegeven, zijn afgehuurde zaaltjes of vergaderruimtes. Maar als je het minder treft, kom je terecht in een achteraf gelegen loods op een bedrijventerrein.

Daar is vaak niet meer te zien dan een projectiescherm met projector, een paar rijen stoelen en een flip-over met verkeersborden, en in de hoek een Senseo-apparaat.

Bij de cursus worden trucjes aangeleerd die niets met verkeersveiligheid te maken hebben. Het zijn er meer dan 20. Cursisten leren welke antwoorden horen bij bepaalde woorden of situaties, zoals:

  • Staat in de vraag het woordje 'invloed', dan is het antwoord altijd 'ja'. Bijvoorbeeld bij de vraag: 'Heeft het rijden met open raam invloed op het brandstofgebruik?'
  • Een andere truc die wordt aangeleerd, is dat bij het CBR altijd drie dingen toenemen als daarom wordt gevraagd. 'Remweg, reactietijd en de centrifugaalkracht': als deze woorden in de vragen voorkomen, is het antwoord altijd 'toenemen' of 'neemt toe'. 
  • En bij CBR-vragen met de woorden 'nu nog', 'nu al' of 'alsnog', is het antwoord altijd 'nee'. Luidt de vraag: 'Mag je nu nog van rijbaan veranderen', dan is het antwoord altijd 'nee'.

 

Wij hebben bij Verkeersschool Waardenburg een theorie pakket om zelf thuis te studeren. In dat pakket zit een theorieboek met een internetopleiding speedtheorie en 15 uur online examentraining. Als je met dit pakket op de juiste manier mee aan de slag gaat slaag je ook garandeert en begrijp je de regels ook echt wanneer je dit in de praktijk moet laten zien. De kosten zijn 65 euro en kun je bestellen via Ingmar@waardenburg.com of bel naar 06-24575986