Bovag rijscholen scoren gemiddeld beter.

Van de rijscholen die lid zijn van brancheorganisatie BOVAG weet 57 procent een slagingspercentage te realiseren van meer dan 50 procent voor het eerste examen rijbewijs B. Daarmee doen ze het gemiddeld wat beter dan hun collega’s die geen BOVAG-lid zijn. Van die laatste groep realiseert 40 procent een slagingspercentage van meer dan 50 procent voor hetzelfde examen. Dat is een van de uitkomsten van eigen onderzoek van BOVAG, op basis van examencijfers van CBR. 

Voorzitter Frank Hoornenborg van de afdeling Rijscholen presenteerde het onderzoek Rijscholen in Cijfers 2016 tijdens het achtste jaarcongres. Het congres werd voor de eerste keer gecombineerd werd met de Lesauto Testdag. Hoornenborg is trots op de resultaten. “We willen een onderscheidend vermogen hebben, ook in slagingspercentages.” Het onderzoek is gebaseerd op examencijfers van het CBR. De gegevens van 6.500 rijscholen zijn op een rij gezet, waaronder ruim 600 BOVAG-leden. Het gemiddelde slagingspercentage van alle examenkandidaten ligt rond de 50 procent.

Sociale media

Opvallend is de sterke toename van het gebruik van Facebook onder de BOVAG-rijscholen. In 2016 zet 85 procent Facebook actief in. Zes jaar geleden was dat nog maar 24 procent. Twitter is beduidend minder populair. In 2011 maakte 21 procent van de BOVAG-leden er gebruik van, in 2016 ligt dat percentage op 29 procent. Nog maar 8 procent van de BOVAG-rijscholen maakt helemaal geen gebruik van sociale media.

Uit de CBR-cijfers die BOVAG analyseerde komt naar voren dat de uitstroom van rijscholen met 822 nog nooit zo hoog is geweest als in 2015. Tegelijkertijd lag de instroom met 657 starters op het laagste punt sinds 2010. In de eerst helft van 2016 nam het aantal geregistreerde rijscholen toe tot boven de 8.000. Eind vorig jaar lag dat aantal er net onder. In 2010 waren er nog 6.734 rijscholen.

Concurrentie

De prijzen van de rijlessen van de BOVAG-leden liggen nu zo’n 6 procent lager dan in 2011. Hoornenborg wijt dat aan de concurrentiedruk.

Uit de BOVAG conjunctuurpeiling over de eerste helft van 2016 blijkt dat het ondernemersvertrouwen onder de rijscholen fors gestegen is. Van de ondervraagde rijscholen zag 45 procent de winst toenemen ten opzichte van vorig jaar.

Promotiecampagne

Tijdens het jaarcongres lanceerde BOVAG ook de nieuwe campagne om de aangesloten rijscholen meer te gaan promoten. Die campagne wordt deels online gevoerd, door de beoogde doelgroepen – jongeren en hun ouders – heel gericht te benaderen. Daarnaast wordt er een speciaal bestickerde Ford Mondeo ingezet als promotievoertuig en zullen er posters te zien zijn in het land op billboards en abri’s.