Lastige lesauto’s

😂😜👇🏻👇🏻👇🏻Zó is dat!

Ziet u een lesauto? Hou dan eens een beetje afstand en denk eens terug aan de tijd dat u in die situatie zat, nu weet ik wel dat de meeste mensen met een rijbewijs geboren zijn maar toch.

Wist u verder dat een instructeur:

-In een maand tijd meer mensen het leven red dan een chirurg in het ziekenhuis ( bellende door rood rijdende niet voorrang verlenende fietsers, niet perse in die volgorde maar toch )

-Niet alleen onderwijzer is maar ook ( psycholoog, maatschappelijk werker, relatie therapeut, dokter etc etc )

-Het vaak bij het rechte eind heeft, maar er altijd naast zit.

-Daarnaast geeft de rijschool vaak de enige opleiding dat wanneer je geslaagd bent, je pas na 50 jaar weer is gekeurd wordt. En dit allemaal vaak binnen +/-40 uur rijles.

Dit is ook het gemiddeld aantal lessen wat de meeste mensen nodig hebben (zoveel?!?!Ja, zoveel) Om iemand zijn haar te kunnen knippen gaan we al twee jaar naar school en dat is dan heel normaal.

Dus komt u binnenkort een lesauto tegen op uw pad, heb geduld!

Ga er vanuit dat het een fractie langer duurt dat we weg zijn, dus claxonneren heeft niet zo veel zin, wij komen ook niet bij u op het werk lawaai maken als u een seconde lang niet reageert.

Wij zijn aan het werk, niet op de vlucht!!

Geschreven door Roy Amendt

Welkom Airbagvest.eu

Airbagvest.eu is gespecialiseerd in de verkoop van airbagvesten en accessoires voor motorrijders, ruiters en fietsers. Wij geloven dat airbagvesten een grote bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid voor zowel recreatief en/of professioneel gebruik. Klanten van Verkeersschool Waardenburg kunnen deze vesten nu aanschaffen met een gereduceerde prijs.

https://www.airbagvest.eu/c-6850094/samenwerkingen/

Eindelijk is onze elektrische Mustang er!

⚡️*Waardenburg gaat elektrisch* ⚡️

Eindelijk is onze elektrische Mustang er!

Nou, met een kleine kanttekening die jij al van een kilometer zag aankomen. Namelijk het feit dat we het hier niet hebben over een Mustang met een vijfliter V8.

In plaats daarvan hebben we het over de volledig elektrische Ford Mustang Mach-E. De SUV van het automerk is recentelijk door het CBR officieel goedgekeurd als lesauto.

Het voordeel van een Ford Mustang Mach-E als lesauto is dat de leerling geen koppeling of versnellingsbak kan slopen. In het ergste geval trapt de leerling het verkeerde pedaal in, maar dan kan de instructeur nog altijd ingrijpen met zijn eigen pedalen.

Wij als Verkeersschool wachten de discussie niet af, want dat het verandert in de nabije toekomst is een feit.

Dus bij deze welkom Ford Mustang in team Waardenburg!

Ford Mustang

Het voortbestaan van een bedrijf is investeren in de toekomst. Daarom vernieuwen wij ons wagenpark met een elektrische auto. Vanaf september gaan wij les geven in de Ford Mustang.

De Mustang Mach-E, die recentelijk door het CBR is goedgekeurd als lesauto, maakt indruk in onze branche met zijn hoge rijpositie, de geliefde Ford-rijeigenschappen en het riante en stille interieur dat bol staat van de hightech features. Met de innovatieve snellaadtechnologie, mogelijk voor instructeurs om zonder oponthoud les te geven.

Automaat rijbewijs

De ontwikkelingen in de automarkt hebben ook invloed op de rijschoolbranche. “Het was voorheen voor rijscholen niet aantrekkelijk om les te geven in een elektrische auto. Dit kwam vooral vanwege het feit dat het bereik nog te laag was om de hele dag zonder veel oponthoud les te kunnen geven, en anderzijds omdat afrijden in een elektrische auto ‘automatisch’ de code 78 oplevert op je rijbewijs. Met deze code mag je niet rijden in een auto met handbak. Dat was voorheen voor velen een drempel om te kiezen voor een automaat rijbewijs. Nu een groot deel van de nieuw verkochte auto’s is uitgerust met een automatische transmissie (standaard op een elektrische auto of plug-in hybride). zien wij de vraag naar een automaat rijbewijs snel stijgen.

De nu al grote vraag naar ‘automaat rijbewijzen’ zal op termijn alleen nog maar verder groeien als we allemaal overgaan op elektrisch rijden. Als je per sé ook nog wil kunnen rijden in een auto met een handgeschakelde transmissie, kun je bij ons overigens altijd nog extra lessen bijboeken om dat onder de knie te krijgen. Wat ons betreft is die ‘code 78’ echter niet meer van deze tijd. Veel leerlingen hebben thuis al de beschikking over een auto met automaat en met de doorbraak van de elektrische auto, gaat dat handmatig schakelen snel tot het verleden behoren.

Wij gaan weer open!

Beste leerlingen,

Vanaf 3 maart mogen wij gelukkig weer aan de slag. Dit brengt de volgende uitdaging met zich mee. De kandidaten met een uitgesteld examen op niveau krijgen. Dit betekent dat de instructeurs de lijst afwerken van deze kandidaten die prioriteit hebben. 

Wij proberen zoveel mogelijk de reguliere lessen op te pakken, zodat deze ook verder kunnen met hun rijopleiding. Door de achterstand die nu moet worden ingehaald, kan het zo zijn dat het niet mogelijk is om iedere week of dubbel in de week een rijles te volgen. 

Wij zijn in ieder geval blij om jullie straks weer in de auto te hebben. 

Mochten er nog vragen zijn is het altijd mogelijk om jouw instructeur te benaderen. 


Wij hopen op jullie begrip en tot gauw! 

corona-update.jpg

Herstart praktijkexamens A en AM vanaf 22 februari

De praktijkexamens voor motor en brommer worden vanaf maandag 22 februari weer opgestart. Dat zegt CBR-directeur Alexander Pechtold tijdens een persconferentie over het inlopen van de achterstanden bij het rijvaardigheidsbureau

Het gaat mogelijk jaren duren voordat de achterstanden die het CBR nu oploopt door de lockdown zijn ingehaald. Dat staat in een brief die verkeersminister Cora Van Nieuwenhuizen dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. De brief gaat samen met de maandrapportage van januari van het CBR.

Jaarlijks neemt het CBR zo’n anderhalf miljoen theorie- en praktijkexamens af. Door de beide lockdowns is er een achterstand van 610.000 examens ontstaan. De reserveringstermijnen voor theorie- en praktijkexamens voor rijbewijs B kunnen gaan oplopen tot meer dan 20 weken, waarschuwt het CBR. Het rijvaardigheidsbureau pleit daarom voor ‘aanvullende maatregelen’. De termijnen zijn bovendien afhankelijk van de mate waarin rijscholen de ontstane achterstand gaan inhalen en hoe lang de beperkende maatregelen nog zullen duren.

Opstarten

Een van die maatregelen is het opstarten van de praktijkexamens A en AM. CBR-directeur Alexander Pechtold geeft aan dat de examens vanaf maandag 22 februari weer opstarten. “Wellicht dat de maandag nog een opstartdag is, maar volgende starten sowieso weer de examens voor deze categorieën.”

De rijlessen motor en brommer mochten tijdens de lockdown doorgaan omdat motorinstructeur geen contactberoep is. Het CBR koos er toen voor om geen praktijkexamens af te nemen om zo de reisbewegingen te beperken. Nu het einde van de lockdownperiode in zicht lijkt en de dagelijkse cijfers dalen, durft het CBR het aan om deze examens weer op te starten.

Schrijf je snel in nu dat de motor weer opstart bij het CBR om de drukte voor te zijn. Zodra alles weer open gaat zal de drukte niet te overzien zijn. Ook hebben wij nu verschillende actie pakketten. Voor info bel naar 06-24575986 of mail naar info@waardenburg.com

Tot snel Team Waardenburg



Motorleerling-oefenterrein2-e1523422656336-600x400.jpg

Nogmaals een verlenging van de lockdown:( motorles gaat wel door:)

De theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten gaan in ieder geval tot en met dinsdag 2 maart niet door bij het CBR. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de cursussen ‘Alcohol’ en ‘Verantwoord rijgedrag’. Deze maatregel tegen corona was eerder al uitgebreid van 15 december tot en met 9 februari. Die periode is nog langer geworden door het besluit van het kabinet om de lockdown opnieuw te verlengen.

Hierdoor komen nog eens 120.000 examens, toetsen en rijtesten te vervallen bovenop de 310.000 uit de periode van 15 december tot en met 9 februari. Na de verlengde lockdown kan alles zonder dubbele kosten bij het CBR worden ingehaald. Voor het inhalen heeft het CBR tot en met mei plekken vrijgehouden. Hiervoor kan na de dag van uitstel een reservering worden gemaakt. Alle opleiders en de klanten van wie de examens, toetsen, rijtesten en cursussen niet doorgaan, krijgen per e-mail bericht van het CBR. 

Plekken voor nieuwe praktijkexamens (auto/motor/bromfiets/auto met aanhangwagen), toetsen en rijtesten kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode vanaf 1 juni (theorie-examens vanaf 17 mei). 

Wanneer er vragen zijn kunt u altijd contact opnemen met ons via info@waardenburg.com of rechtstreeks op nummer 06-24575986.

Nu er de komende tijd nog geen verlichting mag zijn door de lockdown is het wel mogelijk om motorrijlessen te blijven volgen. Om in ieder geval alvast op niveau te komen en om vervolgens snel een examen te plannen voor na de lockdown.

Wij hebben 2 acties nu lopen. Try the Bike is 3 lessen voor 99 euro of een pakket met 15 lessen en beide de examens inbegrepen voor 1149 euro.

Team Waardenburg

De lockdown is met drie weken verlengd!

De theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten gaan in ieder geval tot en met dinsdag 9 februari niet door bij het CBR.

Hierdoor komen nog eens bijna 120.000 examens, toetsen en rijtesten te vervallen bovenop de 190.000 uit de periode van 15 december tot en met 19 januari. Na de verlengde lockdown kan alles zonder extra kosten worden ingehaald. Voor het inhalen heeft het CBR tot en met 15 mei plekken vrijgehouden. Hiervoor kan na de dag van uitstel meteen een reservering worden gemaakt, dit verzorgd de opleider. Plekken voor nieuwe examens, toetsen en rijtesten kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode vanaf 17 mei. 

Alle opleiders en de klanten van wie de examens, toetsen en rijtesten niet doorgaan, krijgen per e-mail bericht van het CBR. 

De motorrijlessen gaan wel gewoon door dus voor nieuwe klanten is het mogelijk om daar een afspraak voor te maken. Gezien de wachttijden die er gaan ontstaan is het handig om de theorie alvast in te plannen en alvast te leren. Wij hebben het juiste materiaal om jezelf goed voor te bereiden via thuis studie. Zie voor meer informatie op onze website of stel deze via info@waardenburg.com.

Wanneer er meer vragen zijn kan er altijd contact met ons worden opgenomen en wij hopen dat na 9 februari alles weer kan opstarten.

Stay save en strong!

Team Waardenburg

Theorie-certificaten zijn langer geldig.

Het is sinds de aangescherpte maatregelen van medio december tot 19 januari 2021 niet mogelijk om bij het CBR examen te doen. Om te voorkomen dat eerder behaalde theorie-examens straks niet meer geldig zijn, verlengt minister Van Nieuwenhuizen de geldigheid van deze examens. Ook de theorie- en praktijkexamens voor logistieke beroepen, zoals vrachtwagenchauffeurs, blijven langer geldig. Examens die tussen 1 januari 2021 en 1 mei 2021 hun geldigheid zouden verliezen, blijven nu tot 1 oktober 2021 geldig.

Rijbewijzen

Als gevolg van de corona-maatregelen kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Daarom maakte Van Nieuwenhuizen zich eerder dit jaar hard voor een Europese oplossing. Dat leidde tot een verlenging van de geldigheid van rijbewijzen die zijn verlopen in de periode van 1 februari tot 30 november. Mensen met een rijbewijs dat in deze periode is verlopen, mogen negen maanden langer doorrijden. Ze blijven in die periode verzekerd en krijgen geen boete als ze staande worden gehouden. Dit geldt ook voor beroepschauffeurs waarvan hun getuigschrift van vakbekwaamheid (code 95) voor 1 december verliep.

De maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer. Een verlopen rijbewijs geldt ook niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

Binnen de EU wordt gekeken naar een nieuwe uniforme regeling voor de geldigheid van rijbewijzen. Minister Van Nieuwenhuizen vindt een nationale coulanceregeling wenselijk waarmee rijbewijzen die in de periode vanaf 1 december hun geldigheid hebben verloren, langer geldig blijven. Daarover is ze in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars. Deze regeling is alleen geldig binnen Nederland.



BREAKING!!! MOTORRIJLESSEN MOGEN DOOR GAAN.

motor plaatje.jpg

Rijinstructeurs die les geven in de categorieën A en AM mogen de komende weken toch doorwerken. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tegenover RijschoolPro. Dit omdat brommer- of motorinstructeur geen contactberoep is. Er worden echter voor de categorieën A en AM tot en met 19 januari vooralsnog geen examens afgenomen. Het CBR is volledig gesloten.

De lessen zijn toegestaan omdat instructeur en leerling tijdens de les voldoende afstand kunnen bewaren. Bovendien dragen beide een helm en speciale kleding, of de instructeur zit apart in een volgauto. Wel moeten de coronaregels (afstand, hygiëne) tijdens de rijlessen worden nageleefd.

Eerder lieten de brancheverenigingen, het CBR en de KNMV weten dat er een algeheel beroepsverbod voor alle rijinstructeurs geldt tot en met 19 januari. Nu is duidelijk dat er een alleen een verbod geldt op contactberoepen.

In de vorige lockdown was er veel heisa over het wel of niet toestaan van rijlessen voor het A- en AM-rijbewijs. Motorinstructeur Marcel Nieuwland vocht de status van contactberoep aan en besloot weer te gaan lessen. Begin mei werd vastgesteld dat kandidaten inderdaad weer mochten opstappen.

Nog een leuk kerst cadeau! TRY THE BIKE 3 LESSEN VOOR 99 EURO

Actie pakket motor 15 lessen inclusief AVB en AVD examen nu 999 euro.

Breaking !!!!! Geen rijlessen tot 19 januari.

Wat al gevreesd werd, is waarheid: Nederland zit in een nieuwe strenge lockdown. Het dringende advies van premier Rutte deze donkere avond is om het aantal contacten tot een noodzakelijk minimum te beperken. Voor de rijscholensector geldt dat er in elk geval tot en met dinsdag 19 januari geen rijles meer mag worden gegeven en het CBR neemt geen examens meer af.

De maatregelen waar de rijschoolhouders onder vallen, betreffen de regels voor de contactberoepen. Alleen medische contactberoepen,  zoals tandartsen en fysiotherapeuten, zijn uitgezonderd.

Onze instructeurs nemen individueel met de leerlingen contact op. 12 januari komt er een nieuwe persconferentie hoe en of wij 19 januari weer mogen opstarten. Het CBR neemt zelf contact op met de leerlingen die tussen 15 december en 19 januari een toets of een examen hadden staan.

Voor de leerlingen die hun theorie examen wil leren voor na de lock-down is deze te bestellen via inf@waardenburg.com. Bij dit boek is een online theorie cursus aan gekoppeld kosten voor dit boek zijn 49,50 euro.

Voor meer vragen zijn wij te bereiken onder het nummer 06-24575986 of mail naar info@waardenburg.com

Ondanks alles fijne feestdagen gewenst en wij hopen jullie allemaal gezond terug te zien in het nieuwe jaar.

Team Waardenburg



Om een lockdown te voorkomen!

Unknown.jpeg

Het was onzeker of andermaal de contactberoepen aan de beurt zouden komen in de nieuwe maatregelen, maar dat is niet gebeurd. Maar het gevaar is niet geweken. Blijven de cijfers stijgen, dan ligt een nieuwe lockdown op de loer. Daarom ons nieuw protocol dat ingaat per donderdag 15 oktober.

  • zelf gezond en niet verkouden en geen keel of hoofdpijn?

  • iemand binnen het gezin met deze symptomen?

  • in de buurt geweest of in contact geweest afgelopen 10 dagen bij iemand waar corona was vastgesteld?

  • op vakantie geweest in een land met code oranje?

Als je één van deze vragen met ‘ja’ moet beantwoorden, gaat de rijles niet door.

Zowel leerling als instructeur dragen beide tijdens de rijles een mondkapje.

Tijdens het lessen is de leerling verplicht een mondkapje te dragen. Na iedere les wordt de auto gelucht en gedesinfecteerd. Maximaal wordt er met 1 leerling tegelijk gereden. Er wordt met de instructeur afgesproken op een centrale plek waar gewisseld kan worden. Hopen dat deze maatregelen helpen en het is even niet anders. Deze maatregelen gelden de komende 4 weken en hopelijk kunnen wij dan wat maatregelen versoepelen.

Team Waardenburg

Nieuw protocol voor de auto praktijklessen vanaf 25 september 2020!



Vragen voordat leerling mag lessen in de auto.

  • zelf gezond niet verkouden en geen keel of hoofdpijn?

  • iemand binnen het gezin met deze symptomen?

  • in de buurt of contact gehad afgelopen 10 dagen bij iemand waar corona was vastgesteld?

  • op school corona vast gesteld?

  • op vakantie geweest in een code oranje gekleurd land?


Tijdens het lessen is de leerling verplicht een mondkapje te dragen. Na iedere les wordt oa het stuur en de pook gedesinfecteerd.

Corona hygiëneprotocol praktijkexamens aangepast 08-07-2020


Naar aanleiding van de recente versoepelingen door het kabinet past CBR het hygiëneprotocol aan. De maatregelen bij de praktijkexamens worden stapsgewijs versoepeld, waarbij steeds tussentijds wordt geëvalueerd.

Vanaf 13 juli kunnen rij-opleiders het eindgesprek in de examenzaal bijwonen bij faalangstexamens, nader onderzoeken, aangepaste examens (AA), rijvaardigheidsonderzoeken, rijtesten en bij de praktijkexamens voor het beroepsvervoer. Daarnaast is het mogelijk om een tolk in te zetten bij het praktijkexamen B(E), C(E), D(E), het rijvaardigheidsonderzoek en bij een rijtest. Dit gaat vooralsnog via een telefoonverbinding.

Vanaf 1 augustus kunnen rij-opleiders weer meerijden bij faalangstexamens (B), nader onderzoeken, rijtesten en aangepaste examens (AA). Dit geldt ook voor de examens voor de bus (D), bij de nader onderzoeken en aangepaste (AA) praktijkexamens voor het beroepsvervoer. Hetzelfde geldt voor bouwers van technische voertuigaanpassingen bij de rijtesten. Ook is meerijden van een rij-opleider in spé (voor de WRM stage) vanaf augustus weer toegestaan. Voor alle overige examens kunnen rij-opleiders het eindgesprek in de zaal bijwonen.

Vanaf 1 september kunnen rij-opleiders weer meerijden met een tussentijdse toets (TTT) of RIS-toets.

Onder voorbehoud vanaf 1 oktoberAls laatste stap, en onder voorbehoud, verwacht CBR dat per 1 oktober opleiders met alle rijexamens en toetsen kunnen meerijden. Dit hangt af van de corona-ontwikkelingen op dat moment. Rij-opleiders zijn vandaag over de aanpassingen geïnformeerd.

CBR: theorie-examens starten 13 mei, praktijkexamens vanaf 18 mei


Autorijden-rijles-1170x370.jpg



Het CBR gaat de examens spoedig weer hervatten. Vanaf woensdag 13 mei kunnen kandidaten theorie-examen doen bij het CBR. Dit geldt voor alle categorieën. Vanaf 18 mei is CBR ook weer geopend voor praktijkexamens auto, motor verkeersdeelneming en auto met aanhangwagen, tussentijdse toetsen en rijtesten. In alle examencentra worden strenge hygiënevoorschriften gehanteerd. In de voertuigen wordt gebruikgemaakt van mondkapjes voor de kandidaat en examinator.


De praktijkexamens zijn vanaf 13 mei door opleiders te reserveren. Kandidaten van wie het praktijkexamen was geannuleerd worden begin volgende week persoonlijk geïnformeerd. Zij krijgen voorrang. Het reserveren van theorie-examens kan vanaf maandag 11 mei. Voor kandidaten van wie het examen sinds 16 maart is geannuleerd is dit kosteloos. Examenkandidaten voor het beroepsvervoer krijgen voorrang bij het reserveren.

Rijschoolbranche weer open, protocol gereed

Autorijden-rijles-1170x370.jpg

Het kabinet heeft vandaag laten weten dat de rijschoolbranche weer kan opstarten. Nadat afgelopen vrijdag al duidelijk werd dat de motor- en scooterlessen hervat konden worden, kunnen de rijscholen vanaf 11 mei ook de lessen in trucks en personenauto’s hervatten. BOVAG is daar zeer content mee, omdat de sector eerder volledig op slot zat, met alle gevolgen van dien voor de getroffen ondernemers. Brancheorganisaties BOVAG, FAM, LBKR en VRB hebben zich op dit moment voorbereid middels een gedegen veiligheidsprotocol dat een veilige en verantwoorde herstart mogelijk maakt. 

In het protocol ‘veilig werken in de rijschoolbranche’ staan de volgende veiligheidsmaatregelen voor de rijschoolsector opgesomd.  

A. Check vooraf. De rijschoolhouder is verantwoordelijk dat voorafgaand aan de dienstverlening wordt vastgesteld dat zowel instructeurs, leerlingen als huisgenoten van voorgenoemde groepen geen klachten hebben die passen bij COVID-19. Voorafgaand aan de werkdag dienen aan de instructeurs de volgende twee controlevragen te worden gesteld: 

  1. Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad? 

  2. Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten, verkoudheid, kortademigheid of benauwdheidsklachten? 

B. De instructeur dient voorafgaand aan elke les dezelfde vragen te stellen aan de leerling. Worden hier beide vragen met ‘nee’ beantwoord, dan kan de les starten. 

C. Tijdens de les wordt de ruimte zoveel mogelijk geventileerd. 

D. Voorafgaand aan elke les wordt het voertuig gedesinfecteerd en gelucht (Voor dit desinfecteren en luchten maken we een checklist, afgeleid van het protocol). 

E. Aanvullend kunnen leerling en instructeur zelfstandig besluiten om een eenvoudig soort mondkapje te dragen en handschoenen. Leerlingen moeten zelf zorgdragen voor deze beschermingsmaterialen als ze die willen dragen. 

 

Samenvatting

De korte samenvatting van het protocol is als volgt:

  • Check vooraf: de rijschoolhouder is verantwoordelijk dat voorafgaand aan de dienstverlening wordt vastgesteld dat zowel instructeurs, leerlingen als huisgenoten van voorgenoemde groepen geen klachten hebben die passen bij COVID-19. Voorafgaand aan de werkdag dienen aan de instructeurs de volgende twee controlevragen te worden gesteld: (1) Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad? (2) Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten, verkoudheid, kortademigheid of benauwdheidsklachten?

  • De instructeur dient voorafgaand aan elke les dezelfde vragen te stellen aan de leerling. Worden hier beide vragen met ‘nee’ beantwoord, dan kan de les starten.

  • Tijdens de les is de airco en luchtventilatie zoveel mogelijk uit houden en blijven ramen zoveel mogelijk gesloten om luchtcirculatie tegen te gaan.

  • Voorafgaand aan elke les wordt het voertuig gedesinfecteerd en gelucht (Voor dit desinfecteren en luchten komt een checklist, afgeleid van het protocol).

  • Aanvullend kunnen leerling en instructeur zelfstandig besluiten om een eenvoudig soort mondkapje te dragen en handschoenen. Leerlingen moeten zelf zorgdragen voor deze beschermingsmaterialen als ze die willen dragen.

Verder valt in het document te lezen dat in het lesvoertuig maximaal twee mensen mogen zitten: de leerling en de instructeur. Het advies is om contact van leerlingen onderling te allen tijde te voorkomen. Dat sluit aan bij de voorwaarde waar premier Rutte tijdens de persconferentie van 6 mei over sprak om waar mogelijk anderhalve meter afstand te houden. Aanbevolen wordt om de lessen te starten vanaf een afgesproken ontmoetingspunt.

Nog een aantal punten: vermijd fysiek contact, houdt buiten het voertuig anderhalve meter afstand, verlaat na de les de auto en bespreek buiten aanvullende instructies en geef de instructies en maatregelen zichtbaar aan in het voertuig.